Salt karamellkrem

Standard

Dette er den mest innviklede kakekremen jeg lager, men den er verdt det. Den er nydelig på smak, fyldig og lett og silkemyk og lett å sprøyte.  Jeg har doblet originaloppskriften, ettersom jeg stort sett bruker den til karamellkake i stor langpanne/like stor rund form. Til en vanlig kake holder nok halvparten helt fint.

NB: Hvis du har brukt denne oppskriften før er den nå endret til å bruke italiensk i stedet for sveitsisk marengs.

  1. Kok 5 dl sukker og 2,5 dl vann til 115 grader.

2. Imens pisker du 8 eggehvitter nesten stive med 1 ts salt (og gjerne litt sitron gnidd i bakebollen).

3. Hell sukkerlaken i eggehvittene i en tynn stråle mens maskina går på sakta fart. Når alt er i øker du farten, og lar den gå til blandingen er helt stiv og lunken.

4. Nå har vi kommet til smøret. Den opprinnelige oppskriften sa man skulle piske smøret hvitt med saltet, men jeg har nå testet denne framgangsmåten og synes ikke det gjør noen forskjell, og du sparer en bakebolle! Men, det er viktig at smøret er mykt. Er det ikke det, rør det hvitt først.

Ha i 500 gram romtemperatur smør 1 ss om gangen. Til å begynne med blir det suppete, men så blir den tykk igjen.

5. Ha i karamell. En juksemulighet er 1 dl karamellsaus fra flaske med ca 20 dråper LorAnn karamellessens. En annen mulighet er å koke karamell selv,  med litt fløte i. 100 gram sukker og 1 dl vann kokes til mørk karamellfarge. Trekk til siden, og ha i 1 dl kremfløte under rask omrøring. Her anbefaler jeg å ha en ekstra hånd – og pass på, det kan sprute litt! Avkjøl litt, og ha i kremen.

6. Ha i to klyper knust maldonsalt, (eller smak til).

I teorien holde den seg fem dager i kjøleskap, men må piskes opp før bruk.

Legg igjen en kommentar